Hírek : Táplálkozási totó |
Táplálkozási totó
2007.11.11. 16:10
Ha szereted a szellemi kihívásokat, akkor old meg táplálkozási totónkat és nyerj egy finom tízórait. A megoldásokkal keresd meg csütörtökig Zsuzsa tanárnőt, vagy küld el a mediaszakkor@citromail.hu címre!
Táplálkozási totó
|
1. Mikor marad a legtöbb hozzá C-vitamin a citromos teában? |
Ha nem a forró teába tesszük a citromot |
Ha cukrot teszünk hozzá |
Ha mézet is teszünk hozzá |
2. Mely tápanyag állandó bevitele a legfontosabb a fejlődő szervezetnek? |
Zsír |
Szénhidrát |
Fehérje |
3. Hogyan érhető el az ideális testsúly? |
Naponta egyszer kiadós étkezés |
Másnaponként energiadús étkezés |
Naponta 3-4 alkalommal alacsony energiatartalmú étkezés |
4. Miért helyes, ha minél több főzeléket és kevés tésztafélét eszünk? |
Mert a főzelék sok vitamint, ásványi és rostanyagot tartalmaz |
Mert a főzelék életfontosságú fehérjét tartalmaz |
Mert a főzelék jó energiaadó |
5. Verejtékezéssel járó sportolás után mely tápanyagok pótlása legfontosabb? |
Szénhidrát, vas |
Folyadék, só |
Zsír, méz |
6. Melyik zsiradékféle használható az érelmeszesedés elkerülésére? |
Étolaj |
Vaj, margarin |
Disznózsír |
7. Melyik a csirke legkorszerűbb elkészítési módja? |
Zsírban sütés |
Bő olajban sütés |
Grillezés |
8. Miért a rozs- és a barnakenyér a legegészségesebb a kenyerek közül? |
Mert jobban emésztődik |
Magas liszttartalma miatt |
Sok rostanyagot tartalmaz |
9. Melyik étellel jut a szervezet a legtöbb vitaminhoz? |
Burgonyafőzelék |
Sóskaszósz |
Nyers gyümölcssaláta |
10. Melyik üdítóital cukortartalma a legalacsonyabb? |
Sprite, 7 up |
Pepsi Cola |
Rostos ivólé |
11. Melyik tápanyag hatására alakul ki testsúlytöbblet? |
Magas vitamintartalom |
Alacsony fehérje- és magas sótartalom |
Alacsony rosttartalom és magas cukor-, zsírtartalom |
12. Válaszd ki a legegészségesebb reggelit! |
Szalonna fehérkényérrel, kávé |
Tea zsíroskenyérrel, hagyma |
Gyümölcslé, barnakenyér, vaj, sajt, retek |
13. Melyik ebédmintát tartod egészségesnek? |
Gulyásleves, rántott hús, rizs, Coca Cola |
Teflonban sült hal, párolt zöldség, rostos ivólé |
Rántott leves, mákostészta, szörp, fagylalt |
|