A SZUHAKÁLLÓI GÁRDONYI GÉZA TAGISKOLA HONLAPJA
A SZUHAKÁLLÓI GÁRDONYI GÉZA TAGISKOLA HONLAPJA

 

SZÜRETI FESZTIVÁL ÉS MULATSÁG

2017. OKTÓBER 13.

 

 

 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkek
 
Médiás linkek
 
Vegyes
 
Időjárás

Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.

 
Segédanyagok tanuláshoz
Segédanyagok tanuláshoz : A vendéglátás illemtana

A vendéglátás illemtana

  2009.02.19. 16:58

Tanulási segédlet nyolcadikosoknak és minden érdeklődőnek


MEGHÍVÁS

A legtöbb esetben  valamilyen ünnepi alkalomból hívunk össze társaságot. Ne forogjon minden gondolatunk akörül, hogyan etessük, itassuk agyon vendégeinket. Vacsorára szóban, vagy telefonon hívjuk meg barátainkat. Nem aznap, hanem jóval előtte, hogy vendégünknek legyen alkalma idejét beosztani. Házaspárokat, jegyespárokat  csak együtt illik meghívni. Ha nőtlenek és hajadonok is vannak, a házigazda igyekezzék egyenlő arányban meghívni őket 

                                                                                                                          

A vendégeket általában a házigazda fogadja, de az ajtónyitást egy nagyobbacska gyerek is elvégezheti.

A házigazda nem ül le addig az asztalhoz, amíg minden vendége helyet nem foglal.

Amikor megérkezünk, először a háziakat és azok hozzátartozóit üdvözöljük, utána a többi vendéget. Lehetőleg már a háziak  köszöntésénél  mondjunk köszönetet a meghívásért.

A vendéglátók minden vendégükkel  váltsanak legalább néhány szót, segítsék a nehezen kibontakozó   társalgást.

Távozáskor a házigazda kötelessége, hogy a kabátot felsegítse a vendégekre.A házigazda vendégeit egészen az ajtóig kíséri. Tisztán nőkből álló társaság távozásakor a háziasszony kíséri ki barátnőit. A vendégek lehetőleg egyszerre távozzanak, ha lehet, ne "felejtődjön " ott senki.

Illendő, hogy a vendégek adandó alkalommal szintén meghívják vendéglátóikat.

Néhány apró jótanács:

- az első látogatást lehetőleg ne nyújtsuk túl hosszúra

- ha ünnepi meghívásról van szó,vigyünk virágot a vendéglátó háziasszonynak

- ha étkezésre vagyunk hivatalosak, addig ne üljünk asztalhoz,    míg a háziasszony le nem ül, vagy erre fel nem szólít minket

- ha saját ismerősünket is szeretnénk elvinni, kérjünk erre a meghívó házigazdától engedélyt

- ne feledkezzünk ott  látogatási idő után.  

TERÍTÉS 

 Akkor is gondosan kell teríteni az étkezéshez, ha szűk családi körben étkezünk. A tányérokat úgy helyezzük el, hogy köztük legalább  60 cm-es távolság legyen. Vigyázzunk, hogy az asztal lábához ne ültessünk vendéget, az asztal lába két vendég közé essen. Ne helyezzünk az asztalra sok magas virágot. Az asztalterítő lehetőleg úgy borítsa az asztalt, hogy legfeljebb 20 cm lógjon le  belőle.  A szalvétát összehajtva tegyük   a tányér bal oldalára.

Az edények elhelyezését     a lapos tányérokkal kezdjük. Ha előétel van, a lapos tányérokra kistányérokat helyezünk. Ha nincs előétel, akkor a leveses tányér jön a lapostányér tetejére.

A kést a tányér mellé, a jobb oldalra tesszük, élével a tányérok felé  fordítva. A villa helye az ellenkező oldalon van, a hegyével fölfelé néz. A kanalat vagy a kés mellé, vagy a tányér  elé tesszük, mellé pedig a kiskanalat. Ha halkést vagy halvillát használunk, tegyük őket a rendes kés, illetve villa mellé.

A savanyúságos, vagy kompótos tányért  a nagy tányértól balra tesszük, jobbra pedig a poharakat helyezzük. Só,- paprika - és borstartó lehetőleg  több is legyen az asztalon.

Uzsonnára  kisebb tányérokkal  terítsünk. A tányérok mellé jobbra a csészealjat és a csészét helyezzük. A kávéskanál helye a csészealj jobb oldala. Mindig a csészealjra tegyük a kiskanalat használat után,   nehogy összepiszkítsa a terítőt.

 VISELKEDÉS AZ ASZTALNÁL, EVŐESZKÖZÖK HASZNÁLATA

 

 Az étkezés az asztalkendő kibontásával kezdődik. Ehhez akkor foghatunk,  ha az első étel már megjelent az asztalon. Az asztalkendőt a térdünkre terítjük. Ha papírszalvétával van terítve,  használat után gombóccá gyúrva  a leszedésre váró tányérba tesszük. 

EVŐESZKÖZÖK, VILLA, KÉS.

  A kést fogjuk jobb kezünkbe, hogy a vágás határozottabb legyen vele, a villát pedig a balba. Mindkét evőeszközt   a hüvelyk, a mutató és a középső   ujjunk között tartjuk.   Könnyedén használjuk a kést, nem ízléses a mutató ujjunkat   a villa ágára, vagy a kés pengéjére helyezni. Ha étkezés közben a kést nem használjuk, helyezzük a tányér szélére.   Ha az étkezést befejeztük, az evőeszközöket a tányérra    helyezzük, egymással párhuzamosan, a nyelük jobbra nézzen.

 KANÁL HASZNÁLATA

Ne a kanál oldaláról szippantsuk fel a levest, ne szürcsöljünk. Hegyével fordítsuk magunk felé a kanalat, úgy közelítsünk vele a szájunkhoz. Ne az egész kanalat kapjuk be. Kanalazás közben ne döntsük meg a tányért. Étkezés befejeztével   a kanalat lenyalás nélkül   helyezzük a tányérra. Főzeléket, húst, tésztát ne kanállal együnk.

 Kenyeret az asztalnál törjük, ne harapjuk.Ha a kenyeret megkenve szolgálják fel, akkor nem törjük, és a szendvicseket is harapjuk.

Ha a levest csészében tálalják, akkor bal kezünkkel a csésze fülét fogjuk, jobb kezünkkel pedig kikanalazzuk a levest. A maradékot sabad kiinni.

A sülteket vagy egyben, vagy felszeletelve tálalják. Fontos szabály, hogy a tálalóedényen lévő húshoz ne nyúljunk saját késünkkel, azt az odakészített evőeszközzel helyezzük tányérunkra, és saját késünkkel ott folytassuk a feldarabolást.

Lehetőleg ne előre daraboljuk fel az egészet, mindig csak a következő falathoz valót  szeljük le. Az aprószárnyasok    csontját kézbe foghatjuk nyugodtan. / DE libacomb, sertéskaraj nem kézbevaló /

   APRÓSÁGOK RÖVIDEN

A rizst csak villával esszük.---A tejberizs, tejbegríz evőeszköze a kanál.---Ha hús nélkül esszük a főzeléket,   csak villát használunk hozzá.---Gombócot általában csak villával eszünk.---A kompótot kompóttányérból kanalazzuk. A magvakat a kiskanál segítségével tesszük félre és nem köpködjük.--Almát, nagyobb gyümölcsöt   4-8 darabra vágva fogyasztjuk.---Mandarint, narancsot kézzel is hámozhatunk.---Szőlőt szemenként    csipegetjük a fürtről.---Ha a sajtot szeletenként tálalják,    villánkkal  veszünk tányérunkra és a héját levágjuk.  ---A kemény sajtot késsel-villával esszük.---Kávé fogyasztásánál  a keverő kanalat mindig vegyük ki a csészéből,  amikor isszuk.---A cukortartóból  a cukrot a tartóba helyezett kanállal vegyük ki.---Teáscsészét két marokra is foghatjuk.

 Tortát, krémest stb. tortavillával vagy kiskanállal fogyaszthatunk.  Kalácsot, aprósüteményt kézbe fogva ehetünk.  Mindenféle  sütemény fogyasztásához használjunk tányért.

Fogak tisztogatását lehetőleg ne az asztalnál végezzük, ha mégis múlhatatlan,     egyik kezünkkel takarjuk el szájunkat.

 ITALOK FOGYASZTÁS

 SÖR

A sört palackban, vagy kancsókba töltve tehetjük az asztalra.  2-3 dl-es  poharakat tegyünk fel, megfelel a vizespohár is. Töltésnél   tartsuk poharunkat kissé ferdén.

BOR

Lehetőleg    a család, a vendégek ízlésének megfelelően szolgáljunk fel édes vagy nem édes borokat.   Lehetőleg borospoharakat terítsünk fel.

 

 

MIHEZ MILYEN BOROK ILLENEK ?

---előételhez : édes

----halhoz, sülthöz: fehér bor

-----vadas és más nehéz húsokhoz:  vörös bor

Egyáltalán ne töltsük csordultig a poharakat, mert kilötyöghet. Mindig állva, egy kézzel töltsünk a vendég poharába.   Először magunknak töltsünk egy kortyot, annak megállapítására, hogy fogyasztható-e az ital. Poharat csak akkor töltsünk újra, ha az kiürült. Ha valakinek nincs szándéka  tovább inni,       ne erőltessük. Nők  ne töltsenek maguknak soha, hanem kérjék meg   a társaság egyik férfi tagját. Lehetőleg  ne nyúljunk addig a pohárhoz, még a házigazda fel nem emelte a saját poharát. A férfi  koccinthat jobb és baloldali  asztaltársával.  A koccintást   az idősebbek kezdeményezik. Ha a házigazda a társaság egy nőtagjával koccintott, folytatnia kell az asztalnál ülő valamennyi nővel. A pohár fogásánál  a kisujjunk maradjon a helyén, ne emeljük magasba.

Az első pohárköszöntőt a házigazda, vagy a házigazda vendégei közül a legtekintélyesebb mondja el. Általában az egyes fogások közötti szünetben szokás elmondani. Ha a szónok az ünnepeltre emeli poharát, az egész társaság köteles   felállni, koccintani és inni.


DOHÁNYZÁS

 Utcán lehetőleg a nők   ne gyújtsnak rá,  a férfiak ezt megtehetik. Köszönéskor a pipát, cigarettát  vegyük ki a szájunkból, ugyanígy beszélgetés közben is. Addig  ,még valaki eszik az asztalnál, nem illik rágyújtani. Ha  tüzet adunk valakinek, a cigarettát vegyük ki a szájunkból. Ha valaki pipázik, feltétlenül kérjen engedélyt a rágyújtásra,sokan nem állhatják a pipafüstöt.  Az igazi dohányosok  kiveszik a gyufát  a tűzzel kínáló kezéből, és maguk gyújtják meg cigarettájukat. A fiatalok  adjanak tüzet az idősebbeknek. Ezt ugyan megtehetik az idősebbek is, de először saját cigerettájukat gyújtsák meg. Ha egy férfi nőtől kér tüzet,  ne a nő gyújtsa meg a gyufát, hanem adja át  a dobozt a férfinak, hadd szolgálja ki magát. Egy nő még idős férfinak   sem ad soha tüzet, nem veszi el a feléje nyújtott gyufát, megvárja, hogy neki szolgáljanak tűzzel. 

közzétételre, mert kétségbeejtő tájékozatlanságot ,tanácstalanságot látok a fiatalok körében, egyes helyzetek felmerülésekor.  Szeretnék segíteni abban ,hogy a felnőttek  kedvezőbben itéljék meg magatartástokat.  Ne röstelljétek kézbevenni a regényt, valószínűleg könyvtárakban hozzájuttok. Esetleg könyvesboltokban is

 

 
Aktuális

Október 23-i ünnepély

2017. október 20.

Amennyiben szeretnétek menteni a képgalériákban lévő képeket, és a régi képnézegetőt használni, nem kell letölteni, vagy törölni kell a programok közül a "Silverligth"-ot.

 

 
Óra
 
Facebook
 
Számláló
Indulás: 2006-03-08
 
Támogatóink

Kérjük, támogassa adója 1%-ával az

Esélyegyenlőséget
a Falusi Kisdiáknak Alapítványt,

Adószám: 18416840–1–05 

 
Kereső
 
Boldog Névnapot!

 
Tartalom

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!