Amit a vitaminokról tudni kell és még több...
2006.03.30. 14:26
Nézd meg, neked is szükséged lehet rá. Több, mint puska.
VITAMINOK
A vitaminok az emberi és az állati szervezet számára nélkülözhetetlen, általában kis molekulatömegű, olyan szerves vegyületek, amelyeket az nem képes előállítani. Bizonyos vitaminokat a szervezet elő anyagokból (provitamin) képes felépíteni.
megnevezés |
név |
oldódás |
Mihez szükséges? |
Hiánytünetek |
Tartalmazó élelmiszerek |
A |
retinol |
ZS |
-hámműködéshez
-szürkületi látáshoz
-látóbíbor kialakulásához |
-száraz repedező hám
-szürkületi vakság (farkasvakság) |
Máj, vaj, tojássárgája, tejszín |
B1 |
tiamin |
VÍZ |
-szénhidrát anyagcsere
-idegvédő |
-fáradékonyság
-izomgyengeség
-ideggyulladás, bénulás
(beriberi) idegműködési zavar |
Élesztő
gabonamagvak |
B2 |
riboflavin |
VÍZ |
Energiatermeléshez
|
|
Tej, kefír, máj, élesztő |
B3 |
Niacin,
Nikotinsavamid,
nikotinamid |
VÍZ |
· -értágító gyógyszerként használják
· Anyagcserét segíti |
-pellagrát okoz emberen
(a bőr fényérzékenysége) |
-Szervezeten belül is képződhet
-pulykahús, csirke, gomba |
B6 |
piridoxin |
VÍZ |
-testfehérje építés
-zsíranyagcsere
-növekedésserkentő |
-hiánya ritka |
Hal, bab, burgonya, élesztő |
B12 |
kobalaminok |
VÍZ |
-vérképzéshez |
-vérképzési zavarok
-éretlen vörösvértestek
-vészes vérszegénység |
|
B5 |
pantoténsav |
VÍZ |
|
-lábújzsibbadás |
Hús növények, máj |
H |
biotin |
VÍZ |
-növekedésserkentő
|
-bőr zsírosodása
-seborrhoea kifejlődése
-hajhullást okozhat a hiánya |
-minden növényi és állati sejtben |
B9 |
folsav |
VÍZ |
-vérképzéshez
-vérszegénységet gyógyít
-vas ésB12 felszívódást segíti |
|
-zöld növényi levelekben
-bélbaktériumok termelik |
C |
aszkorbinsav |
VÍZ |
-erősíti az immunrendszert
-sejtek energiatermeléséhez szükséges |
-fáradékonyság,-nyálkahártya vérzékenysége
-ínysorvadás
-skorbut
-ellenálló képesség csökkenése |
-zöld növények
-gyümölcsök |
D |
kalciferol |
ZSÍR |
-segíti a Ca beépülését
-növekedésben van szerepe |
- csontosodási zavar
-angolkór
(túladagolása káros lehet) |
Máj, vaj, tej, tojás |
E |
tokoferol |
ZSÍR |
-védi a zsírsavakat
-gátolja az öregedési folyamatokat
-hímivarsejtek fejlődését segíti |
|
Növényi olajok, búzacsíra, mandula, mogyoró, szójabab, pulykahús |
K |
fillokinon |
ZSÍR |
-véralvadáshoz
-máj protrombin termeléséhez |
-vérzékenység
-véralvadás csökkenés |
-Káposztafélék,
-bélbaktériumok is termelik |
F |
linolsav |
|
|
-növekedés leállás
-májkárosodás
-bőrgyulladás |
Növényi és állati zsírok |
P |
citrin |
|
-erek áteresztő képességét biztosítja |
|
|
PABA |
|
|
Bélbaktériumok számára fontos
|
|
|
|
inozit |
|
B-vitaminféle
-nyugtató hatású |
| <TD style="BORDER-RIGHT: windowtext 1pt solid; PADDING-RIGHT: 5.4pt; BORDER-TOP: #e0dfe3; PADDING-LEFT: 5.4pt; PADDING-BOTTOM: 0cm; BORDER-LEFT: #e0dfe3; PADDING-TOP: 0cm; BORDER-BOTTOM: windowtext 1pt solid; BACKGROUND-COLOR: transparent; mso-
| |