Hírek : Mit kell tudni a szilveszterről? |
Mit kell tudni a szilveszterről?
2006.12.29. 19:11
Eredete, szokások, receptek, programajánló, divatkalauz és minden, mi e naphoz kapcsolódik. Olvass minket!
December 31. Szilveszter A név latin eredetű, jelentése: erdei, erdő mellett lakó férfi.
 |
|
A rómaiak december 27-én megtartott Saturnalia ünnepének hatására az év búcsúztatására még most is szilveszter éjszakája a legvidámabb éjszaka. Régen is elbúcsúztatták az óesztendőt, s közben számos praktikával, varázslattal igyekeztek kifürkészni a jövendőt. Különösen az eladó lányok voltak kíváncsiak sorsukra, arra, hogy férjhez mennek-e, vagy továbbra is pártában kénytelenek tölteni napjaikat. |
|
 |
A népi időjósok szerint az északi szél hideg, a déli enyhe telet jósol. Ha szilveszter éjszakáján esik az eső, reggel pedig fénylik a nap, akkor nem lesz jó termés, de ha egyforma éjszaka és reggel az időjárás, akkor bő termés várható.
 |
|
A szilveszteri mulatozások ma városon és falun egyaránt a hangos, vidám évbúcsúztatót jelentik.
Mikor trombitával, petárdával temetjük az óévet, ősi gonoszűző, bőségvarázsló mágikus eljárások emlékeit őrizzük ezekben a szokásokban. |
|
 |
Programajánló:
|
Időpont: 2006. 12.31. 21:00 Helyszín: Edelény, Hősök tere Esemény: Óévbúcsúztató A tavalyi nagysikerű rendezvény után idén ismét megrendezi az önkormányzat a város közös szilveszteri programját. Fellépnek: Nagy Feró, a Hip Hop Boyz, a Kerozin, a Roxx69 és a Capuccino. Molnár Oszkár óévet búcsúztató beszéde után éjfélkor tűzijáték köszönti a 2007-es esztendőt. |
Divatajánló
Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetsző kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.
Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk.
A kis fekete most is nyerő. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végződő szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípőre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.
Aki szereti a fényes anyagokat, biztosan jól érzi magát egy ilyen bronz árnyalatú selyemruhában. A mellvarrásos fazon hangsúlyozza a keblet. A szoknya hátul kissé hosszabb, gloknis szabású, így táncoláshoz is ideális. Az extravagáns stílus híveinek való a mélyvörös, lenge, áttetsző princessz-ruha. A mell alatti szabásvonallal készült, lefelé bővülő kisestélyit vékony fekete szalag díszíti. Ha kiegészítőnek hosszú fekete kesztyűt, illetve bokára simuló csizmácskát választunk, vagány lesz megjelenésünk.
Aki ünnepi alkalmakkor is szívesebben visel nadrágot, az vékony ezüst anyagból készült, bő szárú modellt vegyen fel, s hozzá ujjatlan, például nyakpántos fazonú fekete topot. Idén újra hódítanak a vállat szabadon hagyó, hosszú ujjú felsőrészek. A fénylő fehér anyagú változat kifejezetten estélyi, még egyszerű fekete nadrággal társítva is ünnepélyes.
Szilveszteri receptek
Újévkor a malacpecsenye, vagy más malachúsból készített étel nem hiányozhat ünnepi asztalunkról. Miért pont a malac? Mert a babona szerint a malac előtúrja a szerencsénket. Hagyjuk ki a menüből a szárnyasokat, mert fogyasztásuk azt jelenti ilyenkor, hogy az esetleges kis szerencsénket is elkaparja az új évben.
Ropogós malacsült
Hozzávalók: 3-3,5 kg malac, 10 dkg zsír, 12 dkg füstölt szalonna, 5 dl világos sör, majoránna, só
 |
A megtisztított malac belsőségeit eltávolítjuk. A malac külső felületét éles késsel óvatosan lekaparjuk, ügyelve arra, hogy a bőrt ne sértsük meg. Bő vízben többször alaposan megmossuk, majd külsejét, belsejét egyaránt szalvétával szárazra itatjuk. A belsejét megszórjuk majoránnával és megsózzuk. Legalább egy órát állni hagyjuk (üres pezsgősüveget tegyünk bele, hogy ne essen össze), hogy a majoránna aromája a húst jól átjárhassa és a só megfelelően felszívódhasson. A malac bőrét kívül nem sózzuk meg, mert akkor nem lesz ropogós! Ezzel szemben a malac külső bőrfelületét hideg sertészsírral megkenjük, füleire, farkára alufóliából, vagy zsírpapírból védőt teszünk, hogy ne égjen meg. Az így előkészített malacot tepsire fektetjük és nem túl meleg sütőbe toljuk. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegetjük. Ha azt tapasztaljuk, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával a hólyagokat felszúrjuk. A hólyagosodás annak a következménye, hogy a sütőnk túlzottan forró, ezért ilyenkor mindig vegyünk le a hőfokból. A megsült malacot a vágódeszkára emeljük, fejét egy éles késsel levágjuk. A gerincét hosszanti irányban kettévágjuk, majd feldaraboljuk. Köretként pezsgős káposztát, vörösborral párolt vörös káposztát, almás párolt káposztát, vagy a magyar tájkonyha már-már elfelejtett remek ízű köretét, a toros csuszát kínálhatjuk hozzá.
Almás párolt káposzta
Hozzávalók (10 személyre): 3 kg fejes káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg alma, köménymag, ecet, só
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, majd megpirítjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd amikor a cukor már halvány barnára színeződött, beletesszük a vékony szeletekre szelt vöröshagymát is. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, azonnal beletesszük a legyalult vagy vékony csíkokra vágott, besózott és jól kinyomkodott fejes káposztát. Kevés köménymaggal megszórjuk, azonnal hozzáöntjük az ecetet és elkeverjük. Megsózzuk, fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Amikor a káposzta puhulni kezd, hozzákeverjük a megtisztított, vékony metéltre vágott borízű almát és még együtt 4-5 percig pároljuk.
Vörösborral párolt vöröskáposzta
Hozzávalók (10 személyre): 3 kg vöröskáposzta, 12 dkg zsír, 4 dl vörösbor, 8 dkg kristálycukor, 4 dl vörösbor, 10 dkg vöröshagyma, ecet, só
A vöröskáposztát négyfelé vágjuk és káposztagyalun legyaluljuk, vagy késsel vékony metéltre vágjuk. Gyengén megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk. A zsírt lábasba téve felhevítjük, hozzászórjuk a cukrot és aranysárgára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Amikor a hagyma kissé megpirult, hozzáöntjük a vörösbort és az ecetet. Egy-két percig forraljuk, ekkor beletesszük a sótól kinyomkodott vörös káposztát. Fedővel letakarva pároljuk, de ügyeljünk arra, hogy a káposztánk kissé ropogós maradjon.
|